Een bakkie troost voor ME/CVS

Blauwe zondag op 14 mei 2023

In een tijd waarin ME/CVS nog steeds onvoldoende wordt herkend en erkend, kan er niet voldoende aandacht zijn voor de vaak desastreuze gevolgen van deze aandoening. Dit jaar is het op 12 mei de ME Awareness Day, de aftrap van een week waarin op verschillende manieren wordt stilgestaan bij ME/CVS. Dit jaar vragen wij ook aandacht voor Blue Sunday op 14 mei.

Blue Sunday is een initiatief van de Britse ME/CVS-patiënte Anna Redshaw. Zij startte dit initiatief al in 2013 nadat ze door haar aandoening haar verjaardag in 2012 niet kon vieren. Op haar website kun je alle informatie vinden over Blue Sunday en over Anna. 2023 is alweer het tiende jaar dat Blue Sunday plaatsvindt.

Blue Sunday

Het idee achter Blue Sunday is eenvoudig. Mensen overal rond de wereld komen samen met vrienden, familie en/of collega’s en nemen een lekker stuk gebak en drinken er wat bij. Het geld dat ze hiervoor op een terrasje zouden betalen wordt ingezameld en vervolgens overgemaakt naar een goed doel dat zich inzet voor ME/CVS-patiënten. Een dergelijke ’tea party’ kan door jou zelf worden georganiseerd, maar je kunt het idee ook voorleggen aan vrienden en bekenden die je hierbij willen helpen. Je bent immers beperkt en moet op je grenzen letten.

Bewustzijn vergroten

Een middag thee drinken voor ME/CVS draagt bij aan het vergroten van het bewustzijn over ME/CVS van mensen in je directe omgeving, maar ook op grotere schaal. Wanneer je foto’s van jou theepartijtje deelt op social media met de hashtags #TeapartyForME2023 en #BlueSunday2023, dan wordt ME/CVS nog meer zichtbaar voor al die mensen die er nog niet bekend mee zijn. Ook de meest ernstig zieke patiënten kunnen er dan toch een beetje bij zijn, wanneer ze dat kunnen en willen. Welke ME/CVS-patiënt wil dan nou niet?

Meedoen

Om mee te doen hoef je niets meer te doen dan onderstaande stappen te volgen:

  1. Deel dit idee met vrienden, bekende, familie en/of collega’s en vraag of iemand dit (samen met jou) wil organiseren.
  2. Roffel op de trom en maak de datum en plaats van jouw theepartijtje bekend.
  3. Zorg ervoor dat alles in huis is: thee- en koffiekopjes, gebakschoteltjes, koekjes, gebak en wat je maar wilt om je gasten een leuke middag te bieden.
  4. Zet alles klaar zodat het bezoek kan komen. Zorg voor hulp hierbij wanneer dat nodig is.
  5. Leg alle gasten uit dat het niet alleen een gezellig samenzijn wordt, maar dat het ook de bedoeling is om geld in te zamelen voor een organisatie die zich inzet voor mensen met ME/CVS, zoals MECVS Nederland.
  6. Heb het gezellig, laat iemand de bijdragen inzamelen, pak zelf op tijd je rust en geniet.
  7. Deel jouw theepartijtje en de opbrengst op sociale media met de  hashtags #TeapartyForME2023 en #BlueSunday2023.
  8. Maak de opbrengst over naar de organisatie van jouw keuze die zich inzet voor mensen met ME/CVS.

Doe jij mee? Hartstikke leuk! Wanneer je besluit aan welke organisatie je het opgehaald geldbedrag wilt doneren, denk dan aan MECVS Nederland.

Foto: Pixabay/JillWellington

Vergelijkbare berichten