Lotgenotengroep chronische vermoeidheid

Laura is een nieuwe vrijwilliger van MECVS Nederland. Zij gaat regelmatig terugkerende lotgenotenbijeenkomsten organiseren voor mensen die chronisch moe zijn. Deze bijeenkomsten zijn niet alleen toegankelijk voor mensen met ME/CVS – bij wie vermoeidheid slechts een van de symptomen is – maar voor iedereen die te kampen heeft met chronische vermoeidheid.

Er zijn veel mensen die lijden onder chronische vermoeidheid. Bij de meesten is de oorzaak onduidelijk, maar er zijn na de coronapandemie veel mensen bijgekomen die door covid nu ook met chronische vermoeidheid kampen.

Niets meer hoeven uit te leggen

Een chronische ziekte is voor buitenstaanders vaak moeilijk te begrijpen. We raken erg geoefend in uitleggen wat er precies aan de hand is en waarom je sommige dingen helemaal niet of alleen met veel moeite kunt doen. Het feit dat je het altijd moet uitleggen, geeft een extra druk.

Dit geldt voor chronische vermoeidheid nog veel sterker. Er is, als er geen onderliggende ziekte is waar vermoeidheid een gevolg van is, niets aan je te zien, testen wijzen niks uit, en zeker als je wat levendiger overkomt denkt men al gauw “tja, ik ben ook wel eens moe, maar ik werk wel gewoon, waarom jij niet?”

Daarom is er deze lotgenotengroep. In de groep kun je steun vinden bij mensen aan wie je eindelijk eens niets hoeft uit te leggen. Je kunt je verhaal vertellen zonder dat je het gevoel hebt dat je je moet verontschuldigen, aan mensen die precies weten waar je het over hebt omdat zij dezelfde situaties meemaken. Dat lucht op en geeft ruimte. Terwijl het onderwerp bij mensen die het niet hebben vaak tot een zwaar gesprek leidt, kunnen we op de lotgenotengroep ook lachen om hoe moeizaam sommige dingen gaan.

De groep is bedoeld voor iedereen die chronische vermoeidheid ervaart, om welke reden dan ook. Of het nou is omdat je een onderliggende ziekte hebt, of dat je om onbepaalde redenen chronisch vermoeid bent, of dat je naweeën van covid hebt, je bent van harte welkom.

Wanneer en waar

We komen elke tweede maandag van de maand bij elkaar, van 12 – 14 u. De groep wordt begeleid door Laura, die zelf ook chronische vermoeidheid heeft. Het is een inloopgroep, je hoeft je niet aan te melden. Met een lekker kopje thee of koffie hebben we tijd om ons leven met chronische vermoeidheid met elkaar te delen.

De eerste bijeenkomst van de groep is op maandag 8 januari 2024. Verdere bijeenkomsten kun je vinden in onze online activiteitenagenda.

Datum, tijd en plaats

  • Datum eerste bijeenkomst: 8 januari 2024
  • Tijd: 13:00u
  • Adres:
    Henri Dunantplein 28
    2181 EM Hillegom
  • Contactpersoon: Laura Dijksman

Foto: Shutterstock/fizkes

Vergelijkbare berichten