32 organisaties roepen op tot voorbereiding pandemie

MECVS Nederland is medeondertekenaar van de oproep voor pandemie-paraatheid. 32 internationale organisaties roepen de Verenigde Naties op infectie-verwante chronische aandoeningen beter aan te pakken. Belangrijk voor mensen met Long COVID en ME/CVS.

Het wereldwijde streven om beter voorbereid te zijn op toekomstige pandemieën, schiet voor miljoenen mensen tekort zonder uitdrukkelijke erkenning van en onderzoek naar infectie-verwante chronische aandoeningen.

Op 20 september 2023 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een politieke verklaring aangenomen over de preventie, paraatheid en reactie op pandemieën. De toezeggingen in deze verklaring zijn van vitaal belang voor het vergroten van de wereldwijde paraatheid om toekomstige pandemieën effectief aan te pakken, maar ze slagen er niet in om infectie-verwante chronische aandoeningen aan te pakken.

Wereldwijd leven nu meer dan 65 miljoen mensen met Long COVID. Hiervan voldoet 50% aan de criteria voor een diagnose van ME/CVS. Meer dan 70% heeft Dysautonomie ontwikkeld. De behoefte aan erkenning en versneld onderzoek om deze chronische ziekten aan te pakken is overduidelijk.

Op initiatief van de World ME Alliance hebben 32 organisaties zich aangesloten bij de oproep, om het bewustzijn van deze kritieke kwestie binnen de VN en tussen de lidstaten te vergroten en met ons te streven naar een gezondere en veerkrachtigere wereld voor iedereen.

Hierbij de link naar het orgineel en de Nederlandse vertaling en van de Engelstalige brief.


Vergelijkbare berichten