Journal of Health Psychology publiceert special PACE-onderzoek

Het (internationale) academische tijdschrift Journal of Health Psychology heeft in augustus een special uitgebracht over het beruchte PACE-onderzoek.

Deze special bestaat uit een (zeer) kritisch hoofdartikel, waarin belangrijke vragen worden gesteld over de uitvoering en de interpretatie van het PACE-onderzoek. Daarop volgt een reactie van de onderzoekers, waarin ze ingaan op de gemaakte kanttekeningen uit het hoofdartikel. De overige 18 artikelen gaan in op het het hoofdartikel en/of de reactie van de PACE-onderzoekers.

De special laat de felle, wetenschappelijke discussie zien die is ontstaan naar aanleiding van het PACE-onderzoek. Het is duidelijk dat de emoties bij zowel de tegenstanders als de voorstanders hoog oplopen.
Tegelijkertijd is het goed om te zien dat de discussie niet alleen over het PACE-onderzoek gaat, maar dat het ook breder wordt getrokken: hoe kunnen we ervoor zorgen dat wetenschappelijke onderzoeken deugdelijk worden uitgevoerd? Hoe voorkomen we dat eventuele belangen bij wetenschappers invloed hebben op onderzoeksresultaten?
De wetenschappelijke wereld vindt het belangrijk dat (pulbieke) gelden goed worden besteed, en ook dat het publiek moet kunnen vertrouwen op wetenschappers en hun werk.

Deze uitgave van het Journal of Health Psychology is (gratis) te downloaden via: journals.sagepub.com/toc/hpqa/22/9.

Voor degenen die Engels niet of moeizaam lezen, hebben we het hoofdartikel Special issue on the PACE Trial vertaald in het Nederlands.