Zorgverzekering wel óf niet oversluiten?
Overstappen van zorgverzekeraar met chronische ziekte: Loont het?
Het einde van het jaar nadert snel en dat betekent dat het tijd is om na te denken over je zorgverzekering voor 2024. Als je te maken hebt met ME/CVS, kan dit een belangrijke beslissing voor je zijn. Laten we onderzoeken of het zinvol is om over te stappen naar een andere verzekeraar.
Je huidige zorgverzekering
Voordat we kunnen kijken of overstappen nuttig kan zijn, is het verstandig om eerst goed inzicht te hebben in je huidige zorgverzekering. Als je al een zorgverzekering hebt die aan je behoeften voldoet, is het voor het nieuwe jaar de moeite waard om nog eens na te gaan of die nog bij je past.
Bovendien is het raadzaam om de gemaakte kosten van afgelopen jaar op een rijtje te zetten. Ook als je besluit niet over te stappen, kan je polis veranderen. Denk hierbij aan de maandelijkse kosten, de dekking en de contracten tussen jouw verzekeraar en zorgaanbieders.
Veranderingen in je gezondheidssituatie
Reflecteer eens hoe je je het afgelopen jaar hebt ontwikkeld in relatie tot je chronische ziekte. Mogelijk heb je geleerd er beter mee om te gaan en kan het wellicht zo zijn dat je bepaalde zorgaanbieders niet meer nodig hebt. Maar het kan ook zijn dat je nog erg zoekende bent naar welke hulp nu het beste werkt voor jou. Daarom wil je misschien juist wel extra aanvullend verzekerd zijn.
Netwerk van zorgverleners
Heb je een speciale band met bepaalde zorgverleners, dan is het belangrijk om na te gaan of deze zorgverleners gecontracteerd zijn bij de nieuwe zorgverzekeraar. Als je bijvoorbeeld kiest voor een naturapolis, moet je controleren of je zorgverzekeraar overeenkomsten heeft met jouw zorgverleners.
Bas Knopperts, zorgverzekering-expert: “Overstappen naar een restitutiepolis kan ook een optie zijn, omdat je dan de vrijheid hebt om je eigen zorgverlener te kiezen. Houd er rekening mee dat deze polis vaak iets duurder is.”
Dekking van medicatie, behandelingen en hulpmiddelen
Chronische ziekten vereisen vaak regelmatige medicatie en behandelingen. Zorg ervoor dat de medicatie en behandelingen die je nodig hebt, worden gedekt door de zorgverzekering die je overweegt voor 2024. Controleer ook of er wijzigingen zijn in de vergoedingen en eigen bijdragen. Hetzelfde geldt voor speciale hulpmiddelen die ondersteunen bij de chronische ziekte.
Vrijwillig eigen risico niet aan te raden
Als je regelmatig specialisten bezoekt of in het ziekenhuis wordt behandeld vanwege je chronische aandoening, wordt het wettelijke eigen risico van €385 per jaar in de basisverzekering snel bereikt. In deze situatie is het doorgaans niet verstandig om ook nog eens een vrijwillig eigen risico te nemen, omdat de premiekorting nooit opweegt tegen het bijna gegarandeerd betalen van het volledig eigen risico.
Aanvullende verzekeringen
Sommige chronische ziekten vereisen specifieke zorg, zoals fysiotherapie, psychologische ondersteuning of alternatieve geneeswijzen. Overweeg of je aanvullende verzekeringen nodig hebt om deze extra zorg te dekken.
Het is belangrijk om te weten dat zorgverzekeraars een toelatingsbeleid mogen toepassen voor aanvullende verzekeringen. Dit kan betekenen dat ze mensen met grote behoefte aan aanvullende zorg mogelijk kunnen weigeren. Dit gebeurt overigens niet zomaar, alleen bij een zeer uitgebreid aanvullend verzekeringspakket bijvoorbeeld.
Het belang van vergelijken
Het is belangrijk om verschillende zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken voordat je overstapt. Als je een chronische ziekte hebt, zoals ME/CVS, is het overstappen van zorgverzekering in 2024 een belangrijke beslissing. Denk goed na over je huidige gezondheidssituatie, je behoeften en je financiën voordat je een keuze maakt. Het vergelijken van verschillende zorgverzekeraars is altijd cruciaal om de beste dekking te vinden die bij je past.
Bron: Independer
Afbeelding: Pixabay/Steve Buissinne
Delen via: