ME/CVS beter begrijpen

Waarom leidt geringe inspanning tot een verergering van klachten?

Nadat eerder onderzoekers van het Amsterdam UMC en de Vrije Universiteit baanbrekende resultaten vonden in hun onderzoek naar PEM (Postexertionele Malaise), gaat nu het UMCG door met onderzoek naar de gevolgen van inspanningsintolerantie.

Het hebben van PEM – verergering van de klachten na cognitieve of fysieke inspanning – is noodzakelijk voor de diagnose ME/CVS. Nader onderzoek is nodig om te ontdekken wat die klachten zijn en waarom deze klachten ontstaan.

Onderzoek naar klachten

Hoe erg de klachten zijn, verschilt per persoon. Wat we al weten, is dat verschillende orgaansystemen ontregeld zijn bij de ziekte ME/CVS. Welke dat zijn en welke oorzaken meespelen, willen Inge Zijdewind en Leda Maffei gaan onderzoeken de komende jaren. Dat doen ze binnen het door ZonMw gefinancierde projectPost-exertionele malaise”, een startpunt om ME/CVS te bestuderen en te begrijpen’. In dit onderzoek werkt het consortium ME/CFS Lines samen met andere organisaties.

Samenwerking met MECVS Nederland en de Vermoeidheidkliniek

Inge Zijdewind (projectleider en universitair hoofddocent) zegt hierover: “Ons onderzoek maakt onderdeel uit van het consortium ME/CFS Lines, waar al veel kennis van ME/CVS gebundeld is. De onderzoeksopzet hebben we opgesteld in samenwerking met de patiëntenorganisatie MECVS Nederland. Zo houden we rekening met wat patiënten belangrijk vinden om te weten te komen over ME/CVS. Ook blijven we met hen samenwerken gedurende het onderzoek en geven we tussentijdse updates van de uitkomsten. De inclusie van patiënten gaat onder andere via de patiëntenorganisatie, de Vermoeidheidkliniek en via een oproep op onze website. Via deze website (mecfslines.nl) maken we de resultaten van ons onderzoek straks bekend. De experimenten lopen naar verwachting door tot eind 2026 en de eerste resultaten volgen dan begin 2027.”

Gerelateerde links

Vergelijkbare berichten