Update onderzoek ME/CVS

Startende projecten en gesprekken over invulling ervaringsdeskundigheid

In dit bericht lees je meer over de projecten die recent van start zijn gegaan. Ook deelt ZonMw een update over de gesprekken die worden gevoerd over de invulling van ervaringsdeskundigheid binnen het onderzoeksprogramma ME/CVS.

Nieuws vanuit het programma

Startende projecten

Sinds de zomer van 2023 zijn, op verschillende momenten, inmiddels alle projecten van de eerste subsidieronde van het onderzoeksprogramma ME/CVS van start gegaan. De onderzoeksteams van deze projecten gaan, als onderdeel van de consortia NMCB en ME/CFS Lines, onderzoek doen waarmee hopelijk meer duidelijkheid komt over de oorzaken, diagnose en behandeling van ME/CVS.  

Eén van de projecten die recent van start ging is ‘Adaptaties in de skeletspier en bloed tijdens post-exertionele malaise in patiënten met ME/CVS’, dat wordt uitgevoerd door een team onder leiding van Rob Wüst.  ‘Binnen MuscleME onderzoeken we het ontstaansmechanisme van post-exertionele malaise, en de relatie tussen auto-immuniteit en spieradaptaties. Dit project heeft als doel een beter inzicht te krijgen in de pathofysiologie van spierpijn, vermoeidheid en post-exertionele malaise bij ME/CVS-patiënten. In de startfase worden spierbiopten afgenomen, die daarna worden onderzocht in het lab.’  

Startgesprekken

Nu alle projecten van de eerste subsidieronde gestart zijn, zullen komende maand vinden de zogeheten ‘startgesprekken’ plaatsvinden. Deze gesprekken staan in het teken van verdere kennismaking tussen de projectleiders en het ZonMw-programmateam. Daarnaast wordt er besproken hoe het ervoor staat met (de voorbereidende fase van) het project en krijgen de projectleiders uitleg over de verschillende stappen van het monitoringsproces vanuit ZonMw. 

Lees hier het hele bericht over deze update.

Bron: ZonMw

Vergelijkbare berichten