Onderzoekers ontwikkelden veelbelovende test voor ME

Onderzoekers van de Stanford University School of Medicine hebben een bloedtest ontwikkeld die de ziekte ME/CVS kan aantonen.

Amerikaanse wetenschappers kondigden aan dat ze een test hebben ontwikkeld die de ziekte ME/CVS kan aantonen. De ziekte wordt gekenmerkt door o.a. ernstige uitputting. Veel mensen ervaren problemen met het laten stellen van de diagnose van de ziekte. Vaak worden de klachten van mensen met ME/CVS niet serieus genomen of wordt hen verteld dat het een psychologische oorzaak heeft.

De onderzoekers namen bloed van veertig proefpersonen van wie de helft gezond was en de helft ziek. Daarna stelden ze delen van het bloed bloot aan chemische stress door zout toe te voegen. “We zien een duidelijk verschil in hoe gezonde cellen en cellen met ME/CVS reageren op het produceren van stress”.

De onderzoeker Ron Davis geeft aan nog geen exacte verklaring te hebben voor deze reactie van de cellen en het plasma, “maar er is nu duidelijk wetenschappelijk bewijs dat ME/CVS geen psychologische oorzaak heeft.”

NB: Het gaat hier om een onderzoek met een klein aantal patiënten en bovendien is er alleen vergeleken met gezonde personen en niet met andere (vermoeidheids-)ziektes, dus het kan lang duren voor dit in de klinische praktijk te gebruiken is. Desalniettemin goed nieuws voor de toekomst.

Mentale vermoeidheid

Er is nog weinig bekend over de oorzaken van ME, dat ook wel het chronischevermoeidheidssyndroom (CVS) wordt genoemd. Mensen die het hebben klagen vooral over vermoeidheid, slappe spieren, slaapstoornissen en concentratieverlies. Een deel van hen heeft ook (chronische) pijn.

De Gezondheidsraad adviseerde vorig jaar de minister meer geld vrij te maken voor onderzoek naar de achtergrond van de ziekte. Een richtlijn voor huisartsen die inhield dat patiënten met hun ziekte het beste naar de psycholoog konden, werd vorig jaar geschrapt. Lees meer over richtlijn CVS uit 2013 geschrapt.

Het Amerikaanse onderzoek werd geleid door de internist Ron Davis, een vooraanstaand wetenschapper die bij het onderzoek naar de ziekte betrokken raakte doordat zijn zoon werd getroffen door ME/CVS. Lees meer

Bronnen:
NOS https://nos.nl/artikel/2282630-onderzoekers-zetten-veelbelovende-stap-richting-test-voor-me.html

Zie ook: http://med.stanford.edu/news/all-news/2019/04/biomarker-for-chronic-fatigue-syndrome-identified.html