Open brief aan de directie van zorgverzekeraars
Zorgverzekeraars onthouden 80.000 ME/cvs patiënten gespecialiseerde zorg!
De Gezondheidsraad, de minister van medische zorg, de Tweede Kamer: ze willen allemaal goede dingen voor de 80.000 ernstig zieke ME/cvs patiënten. Maar Zorgverzekeraars willen niet eens praten over vergoeding van zorg met de grootste gespecialiseerde kliniek van Nederland. De directeur van die kliniek en de directeur van de ME/cvs Stichting Otto Albrecht willen wél in gesprek!
De ME/cvs patiënt
Als ik in de spiegel kijk, dan zie ik nog steeds dezelfde man. Maar alles wat ik niet zie, voelt anders. Wat ik niet zie, maar zo overweldigend voel, is een verpletterende, alles verzengende vermoeidheid. Maar er is ook pijn in spieren, gewrichten; een slaapprobleem; als ik over mijn beperkte grenzen ga, dan heb ik daar dagen last van en zo zijn er meer klachten. Dat komt omdat ik ME/cvs heb. Een onzichtbare ziekte die het functioneren ernstig beperkt. En dan ben ik nog relatief goed af. Sommige patiënten raken aan huis of bed gebonden.
Vermoeidheidkliniek biedt gespecialiseerde zorg aan ME/cvs patiënten
Elf jaar geleden heb ik Vermoeidheidkliniek opgezet, omdat er bijna geen gerichte, reguliere zorg was voor patiënten met ME/cvs. Daarna is die zorg alleen maar verder afgekalfd, doordat het bijvoorbeeld de revalidatiecentra verboden werd zorg voor ME/cvs te bieden. Vermoeidheidkliniek kreeg via het Lelystadse ziekenhuis een vergoeding van zorgverzekeraars voor de zorgverlening van de internisten. Helaas niet voor de multidisciplinaire aanpak: daar was geen administratieve verwerking voor mogelijk. De inkopers en medisch adviseurs van de zorgverzekeraars waren wel zeer onder de indruk van onze aanpak. Iedereen weet hoe het met het Lelystadse ziekenhuis is afgelopen. Dus levert Vermoeidheidkliniek sindsdien ‘niet gecontracteerde medisch specialistische zorg’. Een volledige vergoeding voor onze patiënten, maar tegen een lager tarief voor ons. Helaas geldt er nog steeds een eigen bijdrage voor patiënten voor de multidisciplinaire behandeling. Lees meer: Persbericht Open brief aan de directie van zorgverzekeraars