Sluiting eerste ronde onderzoeksprogramma ME/CVS

Op 21 april 2022 om 14:00 uur sloot de eerste subsidieoproep van het onderzoeksprogramma ME/CVS. Hoeveel aanvragen zijn er ingediend en wanneer wordt bekend welke onderzoeken er starten? In deze update lees je meer over de status van het onderzoeksprogramma.

Proces eerste ronde: consortia en biomedisch onderzoek

Sluiting eerste ronde
In de eerste subsidieronde van het onderzoeksprogramma konden projectleiders subsidie aanvragen voor het vormen van consortia. Daarnaast konden deze samenwerkingsverbanden financiering aanvragen voor onderzoeksprojecten over biomedisch onderzoek naar ME/CVS. Deze oproep heeft opgeleverd:

  • 3 consortia-voorstellen
  • 22 deelprojecten met onderzoeksvoorstellen

Beoordeling en besluitvorming
Momenteel worden de ingediende aanvragen beoordeeld door onafhankelijke referenten. De onderzoeksvoorstellen worden beoordeeld door buitenlandse referenten. De consortia worden beoordeeld door Nederlandse referenten, omdat buitenlandse referenten niet bekend zijn met de organisatie van het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek in Nederland. In september vindt de klankbordvergadering plaats, waarin vertegenwoordigers van 4 patiëntenorganisaties de voorstellen bespreken. Zij nemen hun conclusies mee naar de vergadering van de programmacommissie. Hieruit volgt een advies aan het bestuur van ZonMw. In dit advies is geformuleerd welke voorstellen voor honorering in aanmerking komen en welke niet.

Meer informatie over het subsidieproces
Voor meer informatie over het subsidieproces, bezoek de subsidiepagina op onze website. Of download de infographic ‘In 10 stappen subsidie aanvragen (pdf)’.

Honorering, toewijzing en startdatum
Na de besluitvorming door de commissie ontvangen projectleiders in oktober bericht over de honorering of afwijzing van hun voorstel. In november, uiterlijk begin december, wordt bekend welke projecten er zijn gehonoreerd. Maximaal 6 maanden later, in april 2023, gaan de eerste projecten van start.

Nieuwe subsidieronde eind 2022
Eind 2022 opent een nieuwe subsidieronde. Over de inhoud van de oproep wordt overleg gevoerd met de klankbordgroep en de programmacommissie.

Meer informatie over het onderzoeksprogramma ME/CVS vind je op www.zonmw.nl/mecvs. Of ga direct naar de veelgestelde vragen.

Bron: https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/sluiting-eerste-ronde-onderzoeksprogramma-mecvs/

Vergelijkbare berichten