Verpakkingen alleen maar lastiger te openen voor miljoenen patiënten
Medicijnverpakking groot probleem voor 9 op de 10 patiënten
Verpakkingen van geneesmiddelen zijn voor patiënten nog altijd een doorn in het oog. Medicatie voor specifieke aandoeningen en ziekten, waaronder reuma, Parkinson en MS, is door 9 op de 10 patiënten moeilijk te openen en leidt tot veel pijn en ongemak. De veel voorkomende blisterverpakking (plastic doordrukstrip) is juist voor deze patiënten een gruwel. Dit blijkt uit een enquête van het consumentenprogramma Kassa onder 2149 deelnemers. Aan de enquête werkten 30 patiëntenorganisaties en -verenigingen mee, waaronder de ME/CVS Stichting Nederland.
70 procent van de geënquêteerden gebruiken specifieke medicatie voor hun aandoening of ziekte. Ruim 90 procent van de patiënten met aandoeningen aan botten, spieren, pezen, gewrichten, zenuwen en/of hersenen geven aan dat de verpakking van hun medicijn lastig te openen. Het leidt tot veel onnodige pijn en ongemak. Ruim 2 miljoen Nederlanders hebben reuma, 200.000 Nederlanders een spierziekte en 1 op de 4 mensen heeft een hersenaandoening. Voor hen is dit een groot probleem.
Vooral blisterverpakking blijkt een nachtmerrie
Vooral de blisterverpakking (plastic doordrukstrip) blijkt een nachtmerrie: bijna 9 op de 10 respondenten ervaart hiermee moeite. Veel deelnemers maken zich boos over het feit dat hun specifieke medicijnen vaak in zeer lastige blisterverpakkingen zitten. Dat blijkt ook uit veel klachten die Kassa ontvangt. De kunststof pot is daarentegen de favoriet: 36,5 procent van de patiënten geeft aan dat deze voor hen het makkelijkst te openen is.
Weinig verbetering voor patiënten
Kassa deed al eerder onderzoek naar de gebruiksvriendelijkheid van medicijnverpakkingen. Hierop reageerde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) dat de fabrikant hiervoor verantwoordelijk is en dat patiënten zich moeten melden bij hen of hun apotheker of arts. Toch vragen veel patiënten hun arts of apotheker niet om hulp. Als ze dat wel doen, wordt slechts 10 procent door de apotheker geholpen en maar 3,5 procent door de arts. Patiënten die hun klacht bij de fabrikant neerleggen, zien niets met hun klacht gebeuren.
In plaats daarvan lijken verpakkingen alleen maar minder gebruiksvriendelijk te worden. Meer dan de helft de patiënten geeft aan dat hun medicijnverpakkingen de afgelopen twee jaar moeilijker te openen zijn (57,6 procent). Dit heeft onder andere te maken met de aangescherpte veiligheidsregels waaraan fabrikanten moeten voldoen door nationale, Europese en internationale wet- en regelgeving. En ondertussen zit de patiënt thuis met onmogelijke verpakkingen. “Moeilijk te openen medicijnverpakkingen, ik slik het niet meer!”, luidt het credo van de patiënt.
Bron:BNNVARA-KASSA