Praktische problemen oplossen

In deze brochure gaan we in op de mogelijkheden om allerlei praktische problemen op te lossen, die opduiken wanneer je ziek wordt door ME/CVS. We gaan in op steun bij zelfverzorging en het huishouden, zoals de mogelijkheden van mantelzorg, hulp door vrijwilligers en mogelijkheden tot ondersteuning vanuit de overheid. Op financieel gebied vind je informatie over onder andere mogelijkheden tot belastingaftrek van zorgkosten, toeslagen, kwijtschelding van belastingen en hulp bij eventuele schulden. Tenslotte informeren we je over de mogelijkheden om wat goedkoper te leven, zodat de kans op schulden kleiner wordt. 

Gratis ontvangen?

Wanneer je je nu aanmeldt als donateur van ME/CVS Nederland, dan ontvang je deze en drie andere brochures naar keuze gratis. Meld je dus nu aan als donateur

Online informatie bij de brochure ‘Praktische problemen oplossen’ 

Op deze pagina vind je actuele en aanvullende informatie die hoort bij de brochure ‘Praktische problemen oplossen’ die deel uitmaakt van de uitgebreide Informatiemap ME/CVS van ME/CVS Nederland. De informatie op deze pagina wordt zo goed mogelijk actueel gehouden. Mocht je een fout ontdekken – in de brochure of hier –  of een link die niet meer werkt, stuur ons dan een e-mail en wij corrigeren de fout zo snel mogelijk. 

Mantelzorgorganisaties 

Langdurige intensieve 24-uurszorg 

WMO 

De Eigen Kracht Centrale 

Cliëntondersteuning 

Algemene informatie over zorg 

Het CAK 

Gemeenten met een minimabeleid 

Sommige gemeenten ondersteunen je financieel bij het betalen van je eigen bijdrage voor zorg. Informeer of je gemeente dit beleid voert. 

Bezwaar- en beroepsprocedures 

Juridische bijstand 

Rechtsbijstand 

Aanbieders als Das, Centraal Beheer, Lancyr en Univé bieden voor bepaalde geschillen een pakket met een vaste prijs, waarvoor je ook kunt aankloppen met een al lopend of voorzien conflict. De kosten voor advies kunnen oplopen tot € 400. Kosten voor advies én bijstand kunnen oplopen tot ca. € 900. Deze informatie is afkomstig van de Consumentenbond

Parkeerkaart gehandicapten 

Meerkosten.nl 

  • Algemene informatie over belastingvoordelen en inkomensondersteuning via meerkosten.nl 

Zorgkosten aftrekken 

Toeslagen 

Kwijtschelding gemeente- en/of waterschapsbelastingen 

Studieschuld 

Bijzondere bijstand 

Leven met minder geld 

Schulden en hulp 

Meer brochures