Nora: “Ik zal waarschijnlijk geen doelpunten meer scoren”

Je zit in de eerste klas van de middelbare school. Na de wiskundeles spring je op de fiets naar de sporthal. Je kleedt je snel om voor de tweede korfbaltraining deze week. Zaterdag hebben jullie een belangrijke wedstrijd. Je ouders komen kijken en jij bent de topscoorder van het team. Niet als je ME/CVS hebt. Dan is scoren Niet Normaal Meer.

Het is 2017. De twaalfjarige Nora* staat het liefst na schooltijd met haar team op het korfbalveld. Een korfbalspeler is continu in beweging en uiterste concentratie is nodig om de bal in de korf te schieten. Dat lukt opeens niet meer. Nora is snel buiten adem en heeft moeite om zich op de bal te focussen. Een jaar later, en tientallen onderzoeken verder, zit ze twee maanden thuis. Het is ME/CVS. Nora’s leven als onbezorgde sportieve puber zal nooit meer hetzelfde zijn.

“We wisten dat er iets fout was. Maar ik ging nog wel hele dagen naar school en probeerde te korfballen. Na een jaar kreeg ik een enorme terugslag en toen kon ik niets meer. Het gaat sindsdien wel beter, ik maak alleen geen progressie. Ik zit in mijn eindexamenjaar, maar sporten kan niet meer.”

Spierpijn zonder sporten

ME/CVS kun je vergelijken met extreme spierpijn na een heel zware training. Je komt bijna niet meer van de bank af, laat staan de trap op. Zelfs douchen kost moeite. Het liefst blijf je gestrekt liggen, want iedere beweging doet pijn. Gelukkig gaat spierpijn weg. ME/CVS blijft.

“Het is een ziekte waar ik altijd mee te maken heb. Ik heb er iedere dag last van. Ik had het liever niet gehad, maar ik moet ermee leven. Ik kan heel veel dingen niet meer. Vooral de constante vermoeidheid en de plotselinge duizeligheid zijn heel vervelend.”

Competitief perspectief

Sporten is voor Nora niet normaal meer. Maar ze wil blijven scoren. Want ondanks ME/CVS is haar competitieve karakter niet verloren. “Mijn sportiviteit uit ik op dit moment met gamen. Dat lijkt heel anders dan sporten, maar het is voor mij vergelijkbaar. Als ik genoeg energie heb, dan kan ik daar helemaal in opgaan, net als vroeger met korfbal.”

*Nora deelt haar verhaal anoniem. Haar echte naam is bij MECVS Nederland bekend.