Bo: “Mijn toekomstdromen zijn verleden tijd”

Je bent jong en je wilt wat: een carrière, een onbezorgd leven én een partner. Online leer je iemand kennen. Het klikt. Een uitnodiging voor een drankje in de kroeg volgt. Het contact is leuk, dus ingaan op het voorstel is vanzelfsprekend. Niet als je ME/CVS hebt. Dan is daten Niet Normaal Meer.

Het is 2018, Bo leidt het leven van een typische student: werken in de horeca, dansen op festivals, spontaan naar de kroeg met vrienden, af en toe daten én natuurlijk studeren. Ze wil maatschappelijk dienstverlener bij de politie worden; een lang gekoesterde droom om agenten met PTSS te helpen. Nadat ze haar scriptie inlevert, over nota bene het effect van een burn-out, raakt ze zelf hevig vermoeid. Het wordt niet minder. Het is geen burn-out. Het gaat helemaal niet over. Het is ME/CVS. Haar studentenleven en toekomstdromen zijn verleden tijd.

“Ik heb voor niets vier jaar keihard gestudeerd. Mijn diploma kon ik door de wc spoelen.”

Begrensd

Onbegrensd leven als een echte millennial: het zit er niet meer in. Het is lastig om te begrijpen wat het betekent als je leven een uitputtingsslag is. “Vergelijk het met hoe je je voelt na een festival. Een dag lekker dansen tot het gaatje op harde muziek, omringd door duizenden mensen. Overal prikkels. Na afloop lig je uitgeput en voldaan in bed. Dat vond ik echt een feest. Nu kan ik door één extra prikkel op een dag, zoals een spontaan gesprekje, al uitgeput in bed belanden. En geloof me, dat geeft helemaal geen voldaan gevoel.”

Positief perspectief

Bo heeft veel dromen moeten opgeven. “Door de onbetrouwbaarheid van ME/CVS – ik kan ieder moment instorten – ben ik niet interessant voor de arbeidsmarkt en zit ik thuis.” Op de datingmarkt laat Bo zich echter niet tegenhouden. “In mijn dateprofiel staat dat ik een positief mens ben en een hulphond heb. Ook ben ik open over mijn ME/CVS en dat ik daardoor beperkt ben. Ik begrijp het als mensen dat niet zien zitten. Voor mij is het óók een afweging: vind ik iemand leuk genoeg voor een date om me daarna een week lamlendig te voelen? Maar ik weet zeker dat er ook voor mij een match is!”