De inzet van LDN bij ME/CVS
Vermoeidheidkliniek zet LDN standaard in bij behandeling
Low Dose Naltrexon (LDN) wordt al langer ingezet bij de behandeling van ME/CVS. Naltrexon is een ontwenningsmiddel. Het is een hulpmiddel dat vooral wordt ingezet bij verslaving aan alcohol of opiaten (morfineachtige middelen). In lage doses wordt het ook gebruikt om klachten te verminderen bij mensen met ME/CVS.
Uit recent onderzoek en de klinische waarneming van onder andere de internisten van de Vermoeidheidkliniek, blijkt dat een grote groep patiënten mogelijk baat heeft bij het gebruik van LDN. Daarom heeft de Vermoeidheidkliniek besloten om alle patiënten deze behandeling aan te bieden. Ook in andere klinieken wordt LDN ingezet bij ME/CVS.
Wat is Naltrexon?
Naltrexon is een middel dat vooral wordt ingezet in de verslavingszorg. Het helpt bij het verminderen van ontwenningsverschijnselen bij afkicken.
De inzet van LDN bij de behandeling van onder andere ME/CVS is niet beoordeeld door de betreffende instanties. Het gebruik ervan is dan ook nog niet beschreven in de actuele richtlijn voor de behandeling van ME/CVS. Dit betekent dat het gebruik van LDN niet regulier is. Dat wordt ook ‘off-label’ genoemd.
Wat is het effect van LDN?
Bij het gebruik van Naltrexon in een lage dosis (LDN) wordt aangenomen dat het lichaamseigen endorfines vrijmaakt en zo effect heeft op chronische pijn. Verder wordt aangenomen dat LDN effecten heeft in het centrale zenuwstelsel waardoor het mogelijk leidt tot verlichting van ME/CVS-symptomen zoals cognitieve stoornissen en vermoeidheid. Recent onderzoek ondersteunt deze vermoedens. Daarnaast concluderen meerdere klinieken dat LDN positieve effecten laat zien bij ongeveer 70% van de patiënten.
Structurele inzet van LDN
De Vermoeidheidkliniek is daarom begonnen met de inzet van LDN bij ME/CVS en post-covid. Om patiënten te informeren bieden ze een informatieblad voor patiënten aan.
Belangrijkste punten uit het informatieblad over LDN
Het informatieblad bevat veel informatie. Dit zijn de belangrijkste punten:
- Werking. LDN kan bijdragen aan de vermindering van pijnsymptomen en een verhoogd gevoel van welzijn. Daarnaast kan het een positieve invloed hebben op cognitieve klachten (geheugen, concentratie en dergelijke) en vermoeidheid. Verder kan LDN rechtstreeks op immuuncellen werken en immuunfuncties stimuleren of herstellen.
- Inzet. LDN kan worden ingezet bij fibromyalgie, ME/CVS, CPRS (Complex Regionaal Pijn Syndroom) en zenuwpijn.
- Gebruik. Omdat LDN niet officieel is goedgekeurd voor dit gebruik en het een off-labelbehandeling is, vraagt de arts je om toestemming voor het gebruik. Het middel is alleen verkrijgbaar op recept.
- Bijwerkingen. LDN heeft mogelijk bijwerkingen zoals misselijkheid en slaapstoornissen. Dat is een belangrijke reden om de LDN-dosering druppelsgewijs op te voeren in overleg met de arts.
- Dosering. LDN is in verschillende vormen verkrijgbaar. In verband met het voorzichtig opbouwen, worden in het algemeen LDN-druppels ingezet.
- Vergoeding. De off-labelinzet van LDN wordt meestal niet vergoed door ziektekostenverzekeraars. Overleg voor mogelijkheden met je arts.
- Apotheek. Soms kan een apotheek LDN niet leveren. In dat geval kun je LDN-druppels op recept bestellen via mijnapotheek.nl.
Relevante links
- Patiëntinformatie LDN van de Vermoeidheidkliniek (pdf)
- Informatie over LDN van het CVS ME Medisch Centrum
- Informatie over LDN van de Long Covid polikliniek
- LDN op recept online bestellen bij mijnapotheek.nl
Opmerking: uit berichten begrijpen wij dat ook Cardiozorg deze behandeling aanbiedt. Op hun site konden wij hierover geen informatie vinden. Neem als je meer wil weten zelf contact op met Cardiozorg.
Foto: Pixabay/Heung Soon
Delen via: