In gesprek met de WHO over gezondheidsgelijkheid

Recentelijk hebben we bericht over een brief die de World ME Alliance mede namens ons aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gestuurd. In de brief benadrukken we cruciale hiaten in hun rapport Global report on health equity for persons with disabilities  ten aanzien van de gezondheidsgelijkheid voor mensen met een energiebeperkende aandoening. Naar aanleiding van de brief heeft de WHO de World ME Alliance uitgenodigd om aanbevelingen te bespreken. Inmiddels heeft de ontmoeting met de WHO-functionarissen plaatsgevonden.

Het was een positieve discussie over het belang om ook energie beperkingen mee te nemen in wereldwijde gezondheidsreacties. Het gesprek ging in op de omvang en de ernst van de handicap die mensen met ME/CVS en andere energiebeperkende aandoeningen ervaren, en het effect wat dit kan hebben op de toegankelijkheid van gezondheidszorg.

De WHO ontwikkelt nu adviezen en hulpmiddelen om landen te helpen de aanbevelingen uit hun rapport “Global report on health equity for persons with disabilities” uit te voeren. De World ME Alliance zal in contact blijven met de WHO-functionarissen om ervoor te zorgen dat mensen met ME/CVS en andere energiebeperkende aandoeningen mee worden genomen in de implementatie adviezen en hulpmiddelen, 

We bedanken Darryll Barrett (WHO Technical Lead for Disability), Dr Tarun Dua (hoofd van de Brain Health Unit), Dr Nicoline Schiess en Kaloyan Kamenov voor een productieve vergadering en kijken uit naar de verdere samenwerking.

Deze bijeenkomst werd bijgewoond door de co-voorzitters van de World ME Alliance, Sonya Chowdhury en Oved Amitay, samen met Sian Leary, hoofd belangenbehartiging en communicatie van de World ME Alliance.

(Aangepaste vertaling van de publicatie op World ME Alliance website: Engaging with the WHO over disability health equity – World ME Alliance)

Vergelijkbare berichten