Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een type psychotherapie, waarbij men ervan uit gaat dat niet-helpende gedachten zorgen voor disfunctioneel gedrag en gevoel. CGT heeft als doel dit te veranderen. Er worden drie generaties cognitieve gedragstherapie onderscheiden.
De derde generatie CGT richt zich vooral op de relatie die de cliënt heeft met zijn gedachten en gevoelens: aandachts- en acceptatievaardigheden, en het effectiever omgaan met emoties en cognities. Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een vorm van deze derde generatie cognitieve gedragstherapie.
Bij ACT leert de cliënt zich te richten op zaken die deze direct kan beïnvloeden, zoals het eigen gedrag, in plaats van controle proberen te krijgen over ervaringen die minder direct te beïnvloeden zijn, zoals emoties en gedachten.
Geleerd wordt irrationele gedachten te scheiden van handelingen, oordeelvrij ervaringen te ondergaan, onvermijdelijke zaken te accepteren, en jezelf te zien in context met de omgeving. Cliënten worden ook gestimuleerd te bepalen wat zij waardevol vinden, en hun gedrag in die richting aan te passen. ACT is dus vooral een manier om te leren het chronisch ziek zijn te accepteren, en daar constructief mee om te gaan.
Veel mensen met ME/CVS zijn positief over ACT. Onze visie is dat ACT zonder meer een goede bijdrage kan leveren aan de kwaliteit van leven van mensen met een handicap of chronische ziekte, zoals ME/CVS.