Genieten van kunst?

Ja graag, maar wel met zo weinig mogelijk prikkels

Vrij veel ME/CVS-patiënten hebben een creatieve hobby. Sommigen maken werk dat je misschien best eens in een museum zou kunnen zien. Kom jij wel eens in een museum? Of doe je weleens iets anders aan kunst en cultuur?

Naar een museum, tentoonstelling, film of theater gaan. Ik doe het eigenlijk al jaren niet meer. Te veel reistijd vanuit waar ik woon, maar vooral: veel prikkels. Er is een alternatief voor mensen met beperkingen. Van kunst en cultuur genieten in een prikkelarme omgeving op prikkelarme momenten.

Prikkelarm genieten

Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor de toegankelijkheid van onder andere gebouwen voor mensen met een beperking. Dit met het oog op toegankelijkheid en inclusiviteit. Voor mensen met ME/CVS is een prikkelarme omgeving regelmatig een voorwaarde om deel te nemen aan bijvoorbeeld culturele evenementen. De stichting Onbeperkt Genieten helpt culturele instellingen zoals musea bij het realiseren van prikkelarme evenementen. Het zal waarschijnlijk altijd lastig blijven om muziekevenementen prikkelarm te maken, maar er zijn tegenwoordig ook al zogenaamde ligconcerten.

Zin in een prikkelarm cultureel uitje?

We kwamen onderstaande evenementen tegen waarvan wij denken dat die leuk zouden kunnen zijn voor cultuur- en muziekminnende ME/CVS’ers.

Groninger Museum 27 november 2023

Tijdens de prikkelarme openstelling op 27 november kun je de collectietentoonstelling, Nymphenburg x Groninger Museum en Joram Krol – Can I Be Me, met zo min mogelijk omgevingsprikkels bezoeken. Er wordt maar een beperkt aantal mensen toegelaten, licht wordt gedimd en muziek staat uit. Er worden meerdere stoelen in de tentoonstellingszalen geplaatst en het is mogelijk om een opvouwbare kruk te lenen. Er is ook een rustruimte beschikbaar.

Het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum kent een prikkelarme openstelling in de avonden. In rust dwalen door de Nederlandse geschiedenis van kunst en cultuur, mij lijkt het wel wat.

Ligconcert Scheepvaartmuseum Amsterdam

Met enige regelmaat organiseert het Scheepvaartmuseum in Amsterdam ligconcerten. Zo is er op 20 april 2024 een pianoconcert waarbij Jeroen van Veen filmmuziek ten gehore brengt, en waar bezoekers liggend op een matje naar luisteren.

Online tentoonstellingen

Voor de meer ernstig zieke ME/CVS-patiënten is reizen vaak geen optie. Er zijn echter ook veel online tentoonstellingen en concerten. Geen gedoe met reizen, winterjassen, maar gewoon van kunst en cultuur genieten wanneer het jou uitkomt. Een greep uit de mogelijkheden:

Tekst: John Mulder
Foto: Pixabay/Gerd Altmann

Vergelijkbare berichten