Nederlandse Hersenbank start hersendonorprogramma voor ME/CVS

De Nederlandse Hersenbank start een hersendonorprogramma voor ME/CVS om hersenweefsel voor onderzoek naar ME/CVS beschikbaar te maken. Kun jij je ook aanmelden als hersendonor?

Bepaalde klachten bij ME/CVS vallen onder neurologische symptomen. Denk aan duizeligheid, plotselinge sufheid en geheugen- en concentratieproblemen. Daarom is het van groot belang om in hersenweefsel van mensen met ME/CVS te kunnen kijken of er veranderingen zijn opgetreden. Op dit moment is dit niet mogelijk: er is wereldwijd simpelweg geen hersenweefsel van mensen met ME/CVS beschikbaar voor onderzoek. Dat wil de Nederlandse Hersenbank veranderen.

Nederlands ME/CVS Cohort en Biobank-consortium 
Dankzij een ZonMW-subsidie is het Nederlands ME/CVS Cohort en Biobank-consortium (NMCB) opgestart. In dit consortium gaan zes projecten zich bezighouden met biomedisch onderzoek naar ME/CVS. Eén van deze projecten is de Nederlandse Hersenbank voor ME/CVS (NHB-ME/CVS): een nieuw donorprogramma specifiek voor ME/CVS met als doel dit weefsel te gaan verzamelen en beschikbaar te maken voor onderzoekers wereldwijd. Daarom roept de Nederlandse Hersenbank mensen met ME/CVS op om na te denken over de mogelijkheid om zich te registreren als hersendonor. Momenteel zijn bij de Nederlandse Hersenbank 20 mensen met ME/CVS geregistreerd. Om goed onderzoek mogelijk te maken, moeten dat er een stuk meer worden. 

ME/CVS-hersenweefsel voor wetenschappelijk onderzoek
Onderzoek met menselijk weefsel vormt een van de meest effectieve methoden om ziekteprocessen te bestuderen en te begrijpen, omdat in dit weefsel de veranderingen in cellen en moleculen gezien kunnen worden. De afgelopen jaren zijn onderzoekstechnieken steeds verder ontwikkeld, waardoor er steeds beter en nauwkeuriger ingezoomd kan worden op dit weefsel.  

Het identificeren van wat er verandert en misgaat, brengt de wetenschap een stap dichter bij voorkomen of herstel. Hierbij is het zeer belangrijk om de normale situatie bij gezonde mensen te kunnen vergelijken met de situatie van een ME/CVS-patiënt. Om dit te realiseren, hebben onderzoekers ook toegang nodig tot gezond hersenweefsel: het ‘controleweefsel’ om het zieke weefsel mee te kunnen vergelijken. Ook hersendonaties van mensen zonder hersengerelateerde ziekte zijn daarom noodzakelijk 

Nederlandse Hersenbank 
Dit hersenweefsel van ME/CVS-patiënten en van gezonde controles wordt verzameld door de Nederlandse Hersenbank (NHB). Dit is een internationaal bekende, professionele Hersenbank die goed gedocumenteerd hersenweefsel levert aan onderzoekers. De gemiddelde tijd tussen overlijden en het uitnemen van de hersenen is 6,5 uur. Dit is zeer kort, waardoor het weefsel van hoge kwaliteit is en goed gebruikt kan worden voor onderzoek. Onderzoekers van over de hele wereld vragen daarom weefsel aan bij de NHB voor hun onderzoeksprojecten.  

Hersendonoren registreren zich bij leven voor het gebruik van hun hersenen en medische gegevens. Jaarlijks registreert de NHB zo’n 200-300 nieuwe donoren met en zonder verschillende hersengerelateerde aandoeningen. Daarnaast voert de NHB per jaar tot 150 hersenautopsies uit en levert zo’n 6000 stukjes weefsel aan ruim 100 onderzoeksprojecten.  

Hersendonor worden
Meer informatie over NHB-ME/CVS vind je hier. Overweeg je om hersendonor te worden? Via deze pagina kun je een informatiepakket met een registratieformulier aanvragen. Je vindt hier ook antwoorden op enkele veelgestelde vragen. Als je nog andere vragen hebt, kun je altijd contact met de Nederlandse Hersenbank opnemen. Dat kan door te e-mailen naar info@hersenbank.nl, of door te bellen naar 020 566 5499. Op werkdagen houdt de Nederlandse Hersenbank een dagelijks spreekuur van 9.30–11.30 uur. Buiten het spreekuur kun je een voicemailbericht achterlaten. 

De Nederlandse Hersenbank is een onderdeel van het Nederlands Herseninstituut, een instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).  

Bron: Nederlandse Hersenbank, Donorprogramma voor ME/CVS

Vergelijkbare berichten