Meer mensen melden fouten in ziekenhuis

Mensen ervaren regelmatig dat er dingen misgaan in ziekenhuizen. Dat blijkt uit een onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland naar de veiligheid van patiënten. In 2021 gaf nog 21% aan dat er (bijna) iets fout ging, nu is dat gestegen naar 25%.

De bijna 8000 mensen die aan het onderzoek meededen meldden fouten zoals: medicatie toedienen die niet goed reageert op medicijnen die een patiënt al slikt. Antibiotica toedienen waar een patiënt allergisch voor is. Een slechte overdracht tussen zorgverleners waardoor essentiële medische informatie over een patiënt ontbreekt. Niet serieus ingaan op pijnklachten die een patiënt aangeeft, waardoor een diagnose te laat gesteld wordt. Veel van die fouten hadden voorkomen kunnen worden.

Beter communiceren
De Patiëntenfederatie roept zorgaanbieders op extra stappen te zetten. Directeur Schellekens: “Ik ben ervan overtuigd dat we heel veel fouten die uit ons onderzoek naar voren komen kunnen voorkomen door op een andere en betere manier met elkaar te werken.” Zorgaanbieders moeten beter naar patiënten luisteren, beter communiceren en meer samen beslissen.

Gegevensuitwisseling
Ook de gegevensuitwisseling in de Nederlandse zorg moet beter. Nu mogen artsen je gegevens alleen inzien als je daar specifiek toestemming voor geeft. De Patiëntenfederatie vindt dat dit moet worden omgedraaid: zorg dat artsen bij gegevens kunnen, tenzij de patiënt bezwaar maakt. Schellekens: “Veel patiënten weten nu niet dat ze toestemming moeten geven en gaan ervan uit dat zorgverleners altijd op de hoogte zijn van hun medische gegevens, bijvoorbeeld als ze op de spoedeisende hulp terechtkomen. Die mismatch leidt regelmatig tot medische fouten die te voorkomen zijn.”

Lees het hele artikel en het rapport ‘Meldactie patiëntveiligheid 2024’ op de website van Patiëntenfederatie.

Foto: Freepik

Vergelijkbare berichten