Stemmen met een beperking

Nieuws over het verkiezingsprogramma en het stemmen

Analyse van partijprogramma’s: wat zeggen de partijen over mensen met een beperking?

Ieder(in) analyseerde de partijprogramma’s van politieke partijen. Daarbij werd vooral gekeken naar wat ze van plan zijn op drie onderwerpen: bestaanszekerheid, gelijke behandeling/rechtspositie en zorg/ondersteuning. Ook werd bekeken of partijen de uitvoering van het VN-verdrag Handicap in hun verkiezingsprogramma noemen.

VVD, PVV en NSC (van Pieter Omtzigt) hebben weinig aandacht voor mensen met een beperking. GroenLinks-PvdA en D66 besteden juist veel aandacht aan mensen met een beperking op de punten die wij hebben geanalyseerd.

Meer over de analyse van de verkiezingsprogramma’s lees je hier. Download daar ook het volledige rapport over de analyse van de verkiezingsprogramma’s.

Toegankelijke stembureaus bij jou in de buurt

Op de website Waar is mijn stemlokaal vind je een overzicht van de toegankelijkheidsvoorzieningen per stembureau. Je kunt bijvoorbeeld filteren op rolstoeltoegankelijkheid, visuele hulpmiddelen of bijvoorbeeld rolstoeltoegankelijke toiletten.

(On-)toegankelijke ervaring met de verkiezingen? Meld het bij het Meldpunt onbeperkt stemmen!

Bij het Meldpunt onbeperkt stemmen van Ieder(in) kun je alles melden dat te maken heeft met toegankelijk stemmen. Zowel positieve als negatieve ervaringen.

Je kunt meldingen doen over de toegankelijkheid van het stembureau of het stembiljet. Maar ook over hoe mensen op het stembureau met je omgaan. Of bijvoorbeeld over de toegankelijkheid van de partijprogramma’s van politieke partijen.

Het meldpunt is vanaf 13 november 2023 open en sluit een week na de verkiezingen. Je ervaring met stemmen kan je melden via deze digitale vragenlijst. Telefonisch melden kan ook, via 085 400 70 22.

Bron: Ieder(in)

Vergelijkbare berichten