Kinderen en jongeren met ME/CVS

Wanneer kinderen of jongeren in hun groei en bloei worden geconfronteerd met ME/CVS, dan ontstaan er ook problemen die specifiek zijn voor deze groep. De sociale en emotionele gevolgen zijn voor hen nog groter dan voor volwassenen. Om die reden hebben we voor deze groep een aparte brochure geschreven. We gaan niet alleen in op de sociale en emotionele gevolgen voor jongeren, maar ook op de rol van ouders. Daarnaast gaan we in op de mogelijkheden om toch school/studie voort te zetten. 

Gratis ontvangen?

Wanneer je je nu aanmeldt als donateur van ME/CVS Nederland, dan ontvang je deze en drie andere brochures naar keuze gratis. Meld je dus nu aan als donateur

Online informatie bij de brochure ‘Kinderen en jongeren met ME/CVS’ 

Op deze pagina vind je actuele informatie die hoort bij de brochure ‘Jongeren en kinderen met ME/CVS’ die deel uitmaakt van de uitgebreide Informatiemap ME/CVS van ME/CVS Nederland. De informatie op deze pagina wordt zo goed mogelijk actueel gehouden. Mocht je een fout ontdekken – in de brochure of hier –  of een link die niet meer werkt, stuur ons dan een e-mail en wij corrigeren de fout zo snel mogelijk. 

Stichting Cardiozorg 

Planetenweg 5 
2132 HN Hoofddorp 

Telefoon:  020 89 34 125 
Website: https://stichtingcardiozorg.nl/ 

Aanvullende informatie: de Stichting Cardiozorg behandelt niet alleen ME/CVS-patiënten, maar doet ook veel eigen onderzoek. Er wordt gericht onderzoek gedaan naar inspanningsbeperking, orthostatische intolerantie (problemen met staan en zitten) en dysautonomie. 

CVS/ME Medisch Centrum 

Paasheuvelweg 39 
1105 BG Amsterdam 

Telefoon: 020 470 62 90 
Website: https://www.cvsmemc.nl/ 

Aanvullende informatie: het CVS/ME Medisch Centrum ziet ME/CVS (dat door hen CVS/ME wordt genoemd) als een biomedische aandoening. De behandeling is multidisciplinair. Afspraken zijn grotendeels telefonisch of worden gedaan met beeldbellen. Het centrum erkent dat ME/CVS niet te genezen is en richt zich in haar behandeling en onderzoek vooral op de biomedische aspecten van ME/CVS. 

Vermoeidheidkliniek 

Het Ravelijn 1 
8233 BR Lelystad 
Vestigingen in Lelystad, Amersfoort en Tiel. 

Telefoon: 0320 26 77 68 
Website: https://vermoeidheidkliniek.nl/ 

Aanvullende informatie: de Vermoeidheidkliniek spreekt over ME/CVS als biomedische aandoening en maakt een onderscheid tussen ME/CVS en chronische vermoeidheid. De behandeling die de Vermoeidheidkliniek aanbiedt, is niet gericht op genezing maar op het ontwikkelen van een copingstrategie (pacing).  Patiënten leren daarmee zo goed mogelijk om te gaan met hun aandoening, zodat zij PEM (Post-Exertionele Malaise) zo veel mogelijk kunnen voorkomen. De behandeling is multidisciplinair en de artsen en paramedici zijn gespecialiseerd in ME/CVS. De Vermoeidheidkliniek meldt: “Rond de 90% van de patiënten ervaart al sinds 2012 aan het einde van de behandeling (h)erkenning en belangrijke afname van de klachten.” en “Dat geldt helaas niet voor patiënten die aan huis gebonden zijn of veel te ver weg wonen van onze locaties.” Deze gegevens zijn gebaseerd op patiëntevaluaties aan het einde van het behandeltraject. Je kunt hier ook terecht voor fibromyalgie, whiplash en chronische vermoeidheid. 

Newmedix 

Bosseweg 7B 
5682 BA Best 

Telefoon: 040 711 30 26 
Website: https://newmedix.nl/ 

Aanvullende informatie: Newmedix ziet ME/CVS als een biomedische aandoening. De criteria voor ME/CVS die Newmedix hanteert komen in grote lijnen overeen met de IOM-criteria, maar PEM wordt niet genoemd. PEM is tegenwoordig een voorwaarde voor de diagnose ME/CVS en één van de belangrijkste symptomen. De behandeling van ME/CVS bij Newmedix heeft als vertrekpunt een theorie van Michael Maas over de oorzaak van ME/CVS. In onderzoek is echter nog geen duidelijke oorzaak gevonden.  Op basis hiervan stelt Newmedix echter: “Door de onderliggende oorzaak van de ziekte te behandelen […]. Wij bieden absoluut hoop voor deze groep patiënten. Met succes behandelden wij reeds diverse aandoeningen zoals: […] CVS of (chronische) vermoeidheid […].” Het traject bij Newmedix is een multidisciplinair traject dat zich vooral richt op leefstijlverandering. Newmedix stelt dat zij dé oplossing voor ME/CVS hebben gevonden. Dat is echter zeer twijfelachtig en lijkt een veel te sterke claim. Newmedix stelt: “Met zijn [Michael Maas – red.] bewezen behandelplan heeft hij inmiddels al meer dan 600 mensen weer klachtenvrij gemaakt.” Het is onduidelijk waarop deze claim is gebaseerd.  Newmedix is niet gespecialiseerd in ME/CVS, maar biedt ook behandelingen voor een 14-tal andere aandoeningen. 

Nederlands Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid (NKCV) 

Polikliniek van het VuMC 
Receptie K (1e verdieping) 
De Boelelaan 1118 
1081 HZ Amsterdam 

Telefoon: 020 444 39 25 
Website: https://nkcv.nl/ 

Aanvullende informatie: het NKCV spreekt over CVS en niet over ME/CVS. In de praktijk richten zij zich echter op mensen met de diagnose ME/CVS en dan alleen op het vermoeidheidssymptoom. Over PEM wordt niet gesproken. Het NKCV biedt cognitieve gedragstherapie aan met als doel ME/CVS te genezen. Het NKCV benadert ME/CVS als een psychische aandoening. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt echter nog steeds dat ME/CVS een biomedische aandoening is, met een grote variëteit aan symptomen (waaronder PEM/inspanningsintolerantie), die (vooralsnog) niet te genezen is. Ter onderbouwing van haar genezingsclaim verwijst het NKCV naar sterk verouderd en achterhaald wetenschappelijk onderzoek. Ook hanteert het NKCV een zelfontwikkeld behandelingsprotocol dat alleen door het NKCV zelf – en dus niet onafhankelijk – is onderzocht. Het NKCV heeft het advies van de Gezondheidsraad met betrekking tot ME/CVS uit 2018 naast zich neergelegd en vaart haar eigen koers.  Zie voor meer informatie: ‘Cognitieve gedragstherapie (CGT)’. Vanwege het hiervoor genoemde beveelt ME/CVS Nederland het NKCV niét aan. 

Aanbieders via de website zorgkaartnederland.nl 

Meer informatie over behandelingen vind je op https://mecvs.nl/over-me-cvs/behandeling-me-cvs/.  

Infolijn ME/CVS van ME/CVS Nederland

 Je kunt met al je vragen over ME/CVS terecht bij de ME/CVS infolijn van ME/CVS Nederland. Doordeweeks zijn we telefonisch en per e-mail te bereiken

Kindertelefoon 
Elke dag bereikbaar van 11:00 tot 21:00u op 0800 0432 
Website: https://www.kindertelefoon.nl/ 

113 zelfmoordpreventie 
Nu in levensgevaar? Bel 112
Niet in levensgevaar maar wel acuut hulp nodig? Bel 113 of bel gratis 0800 0113. 
Online chat via de chatknop rechtsboven op https://www.113.nl/ 
Website: https://www.113.nl/ 

Mindkorrelatie 
Op werkdagen bereikbaar van 9:00 tot 18:00u op 0900 1450. 
Ook hulp via chat, Whatsapp en e-mail. 
Website: https://mindkorrelatie.nl/ 

De Luisterlijn 
Elke dag de hele dag bereikbaar op 088 07 67 000. 
Ook hulp via chat of e-mail. 
Website: https://www.deluisterlijn.nl/ 

Meer informatie over de Wajong vind je in de brochure ‘Inkomen, werk en ME/CVS’ en in de online informatie bij deze brochure op de website van ME/CVS Nederland

Lotgenotencontact voor jongeren en kinderen met ME/CVS en hun ouders. 

Rechtsbijstandspakketten 

Wie geen rechtsbijstandverzekering heeft, kan bij sommige verzekeraars toch terecht. Aanbieders als Das, Centraal Beheer, Lancyr en Univé bieden voor bepaalde geschillen een pakket met een vaste prijs, waarvoor je ook kunt aankloppen met een al lopend of voorzien conflict. De kosten voor advies kunnen oplopen tot € 400. Kosten voor advies én bijstand kunnen oplopen tot ca. € 900. Deze informatie is afkomstig van de Consumentenbond

Financiële ondersteuning » gemeentelijke studietoeslag 

Wanneer je een chronische aandoening hebt zoals ME/CVS dan is een bijbaan in de meeste gevallen onmogelijk en wordt het dus lastig om alle kosten die je hebt te betalen. De gemeentelijke studietoeslag is er voor deze groep studenten en helpt om de kosten voor opleiding en levensonderhoud te betalen. De studietoeslag is een bedrag van ongeveer € 300 per maand en is een maandelijkse gift (géén lening), die je ontvangt zolang je studeert. Voor het aanvragen van de studietoeslag ga je naar de website van je gemeente. In sommige gevallen is deze informatie lastig of niet te vinden op de gemeentelijke website. Wanneer googelen op ‘studietoeslag [naam gemeente]’ niets oplevert, neem dan telefonisch contact op met de gemeente waar je woont. Hieronder hebben we van een aantal gemeenten de betreffende informatiepagina voor je opgezocht. 

Onderstaande lijst zal in de loop van de tijd worden bijgewerkt. Heb je zin om ons hierbij te helpen? Zoek dan de links op bij de gemeenten die hieronder in grijs zijn weergegeven en stuur die ons toe per e-mail ter attentie van John Mulder. Wanneer je googelt op ‘studietoeslag [naam gemeente]’ dan vind je over het algemeen de pagina’s. 

A 
Gemeente Aa en Hunze (Aa en Hunze) 
Gemeente Aalsmeer (Aalsmeer) 
Gemeente Aalten (Aalten) 
Gemeente Achtkarspelen (Achtkarspelen) 
Gemeente Alblasserdam (Alblasserdam) 
Gemeente Albrandswaard (Albrandswaard) 
Gemeente Alkmaar (Alkmaar) 
Gemeente Almelo (Almelo) 
Gemeente Almere (Almere) 
Gemeente Alphen aan den Rijn (Alphen aan den Rijn) 
Gemeente Alphen-Chaam (Alphen-Chaam) 
Gemeente Altena (Altena) 
Gemeente Ameland (Ameland) 
Gemeente Amersfoort (Amersfoort) 
Gemeente Amstelveen (Amstelveen) 
Gemeente Amsterdam (Amsterdam) 
Gemeente Apeldoorn (Apeldoorn) 
Gemeente Arnhem (Arnhem) 
Gemeente Assen (Assen) 
Gemeente Asten (Asten) 

B 
Gemeente Baarle-Nassau (Baarle-Nassau) 
Gemeente Baarn (Baarn) 
Gemeente Barendrecht (Barendrecht) 
Gemeente Barneveld (Barneveld) 
Gemeente Beek (Beek) 
Gemeente Beekdaelen (Beekdaelen) 
Gemeente Beesel (Beesel) 
Gemeente Berg en Dal (Berg en Dal) 
Gemeente Bergeijk (Bergeijk) 
Gemeente Bergen (L) (Bergen (L)) 
Gemeente Bergen NH (Bergen NH) 
Gemeente Bergen op Zoom (Bergen op Zoom) 
Gemeente Berkelland (Berkelland) 
Gemeente Bernheze (Bernheze) 
Gemeente Best (Best) 
Gemeente Beuningen (Beuningen) 
Gemeente Beverwijk (Beverwijk) 
Gemeente Bladel (Bladel) 
Gemeente Blaricum (Blaricum) 
Gemeente Bloemendaal (Bloemendaal) 
Gemeente Bodegraven-Reeuwijk (Bodegraven-Reeuwijk) 
Gemeente Boekel (Boekel) 
Gemeente Borger-Odoorn (Borger-Odoorn) 
Gemeente Borne (Borne) 
Gemeente Borsele (Borsele) 
Gemeente Boxtel (Boxtel) 
Gemeente Breda (Breda) 
Gemeente Brielle (Brielle) 
Gemeente Bronckhorst (Bronckhorst) 
Gemeente Brummen (Brummen) 
Gemeente Brunssum (Brunssum) 
Gemeente Bunnik (Bunnik) 
Gemeente Bunschoten (Bunschoten) 
Gemeente Buren (Buren) 

C 
Gemeente Capelle aan den IJssel (Capelle aan den IJssel) 
Gemeente Castricum (Castricum) 
Gemeente Coevorden (Coevorden) 
Gemeente Cranendonck (Cranendonck) 
Gemeente Culemborg (Culemborg) 

D 
Gemeente Dalfsen (Dalfsen) 
Gemeente Dantumadiel (Dantumadiel) 
Gemeente De Bilt (De Bilt) 
Gemeente De Fryske Marren (De Fryske Marren) 
Gemeente De Ronde Venen (De Ronde Venen) 
Gemeente De Wolden (De Wolden) 
Gemeente Delft (Delft) 
Gemeente Den Haag (Den Haag) 
Gemeente Den Helder (Den Helder) 
Gemeente Deurne (Deurne) 
Gemeente Deventer (Deventer) 
Gemeente Diemen (Diemen) 
Gemeente Dijk en Waard (Dijk en Waard) 
Gemeente Dinkelland (Dinkelland) 
Gemeente Doesburg (Doesburg) 
Gemeente Doetinchem (Doetinchem) 
Gemeente Dongen (Dongen) 
Gemeente Dordrecht (Dordrecht) 
Gemeente Drechterland (Drechterland) 
Gemeente Drimmelen (Drimmelen) 
Gemeente Dronten (Dronten) 
Gemeente Druten (Druten) 
Gemeente Duiven (Duiven) 

E 
Gemeente Echt-Susteren (Echt-Susteren) 
Gemeente Edam-Volendam (Edam-Volendam) 
Gemeente Ede (Ede) 
Gemeente Eemnes (Eemnes) 
Gemeente Eemsdelta (Eemsdelta) 
Gemeente Eersel (Eersel) 
Gemeente Eijsden-Margraten (Eijsden-Margraten) 
Gemeente Eindhoven (Eindhoven) 
Gemeente Elburg (Elburg) 
Gemeente Emmen (Emmen) 
Gemeente Enkhuizen (Enkhuizen) 
Gemeente Enschede (Enschede) 
Gemeente Epe (Epe) 
Gemeente Ermelo (Ermelo) 
Gemeente Etten-Leur (Etten-Leur) 

G 
Gemeente Geertruidenberg (Geertruidenberg) 
Gemeente Geldrop-Mierlo (Geldrop-Mierlo) 
Gemeente Gemert-Bakel (Gemert-Bakel) 
Gemeente Gennep (Gennep) 
Gemeente Gilze en Rijen (Gilze en Rijen) 
Gemeente Goeree-Overflakkee (Goeree-Overflakkee) 
Gemeente Goes (Goes) 
Gemeente Goirle (Goirle) 
Gemeente Gooise Meren (Gooise Meren) 
Gemeente Gorinchem (Gorinchem) 
Gemeente Gouda (Gouda) 
Gemeente Groningen (Groningen) 
Gemeente Gulpen-Wittem (Gulpen-Wittem) 

H 
Gemeente Haaksbergen (Haaksbergen) 
Gemeente Haarlem (Haarlem) 
Gemeente Haarlemmermeer (Haarlemmermeer) 
Gemeente Halderberge (Halderberge) 
Gemeente Hardenberg (Hardenberg) 
Gemeente Harderwijk (Harderwijk) 
Gemeente Hardinxveld-Giessendam (Hardinxveld-Giessendam) 
Gemeente Harlingen (Harlingen) 
Gemeente Hattem (Hattem) 
Gemeente Heemskerk (Heemskerk) 
Gemeente Heemstede (Heemstede) 
Gemeente Heerde (Heerde) 
Gemeente Heerenveen (Heerenveen) 
Gemeente Heerlen (Heerlen) 
Gemeente Heeze-Leende (Heeze-Leende) 
Gemeente Heiloo (Heiloo) 
Gemeente Hellendoorn (Hellendoorn) 
Gemeente Hellevoetsluis (Hellevoetsluis) 
Gemeente Helmond (Helmond) 
Gemeente Hendrik-Ido-Ambacht (Hendrik-Ido-Ambacht) 
Gemeente Hengelo (Hengelo) 
Gemeente ‘s-Hertogenbosch (‘s-Hertogenbosch) 
Gemeente Het Hogeland (Het Hogeland) 
Gemeente Heumen (Heumen) 
Gemeente Heusden (Heusden) 
Gemeente Hillegom (Hillegom) 
Gemeente Hilvarenbeek (Hilvarenbeek) 
Gemeente Hilversum (Hilversum) 
Gemeente Hoeksche Waard (Hoeksche Waard) 
Gemeente Hof van Twente (Hof van Twente) 
Gemeente Hollands Kroon (Hollands Kroon) 
Gemeente Hoogeveen (Hoogeveen) 
Gemeente Hoorn (Hoorn) 
Gemeente Horst aan de Maas (Horst aan de Maas) 
Gemeente Houten (Houten) 
Gemeente Huizen (Huizen) 
Gemeente Hulst (Hulst) 

I 
Gemeente IJsselstein (IJsselstein) 

K 
Gemeente Kaag en Braassem (Kaag en Braassem) 
Gemeente Kampen (Kampen) 
Gemeente Kapelle (Kapelle) 
Gemeente Katwijk (Katwijk) 
Gemeente Kerkrade (Kerkrade) 
Gemeente Koggenland (Koggenland) 
Gemeente Krimpen aan den IJssel (Krimpen aan den IJssel) 
Gemeente Krimpenerwaard (Krimpenerwaard) 

L 
Gemeente Laarbeek (Laarbeek) 
Gemeente Land van Cuijk (Land van Cuijk) 
Gemeente Landgraaf (Landgraaf) 
Gemeente Landsmeer (Landsmeer) 
Gemeente Lansingerland (Lansingerland) 
Gemeente Laren (Laren) 
Gemeente Leeuwarden (Leeuwarden) 
Gemeente Leiden (Leiden) 
Gemeente Leiderdorp (Leiderdorp) 
Gemeente Leidschendam-Voorburg (Leidschendam-Voorburg) 
Gemeente Lelystad (Lelystad) 
Gemeente Leudal (Leudal) 
Gemeente Leusden (Leusden) 
Gemeente Lingewaard (Lingewaard) 
Gemeente Lisse (Lisse) 
Gemeente Lochem (Lochem) 
Gemeente Loon op Zand (Loon op Zand) 
Gemeente Lopik (Lopik) 
Gemeente Losser (Losser) 

M 
Gemeente Maasdriel (Maasdriel) 
Gemeente Maasgouw (Maasgouw) 
Gemeente Maashorst (Maashorst) 
Gemeente Maassluis (Maassluis) 
Gemeente Maastricht (Maastricht) 
Gemeente Medemblik (Medemblik) 
Gemeente Meerssen (Meerssen) 
Gemeente Meierijstad (Meierijstad) 
Gemeente Meppel (Meppel) 
Gemeente Middelburg (Middelburg) 
Gemeente Midden-Delfland (Midden-Delfland) 
Gemeente Midden-Drenthe (Midden-Drenthe) 
Gemeente Midden-Groningen (Midden-Groningen) 
Gemeente Moerdijk (Moerdijk) 
Gemeente Molenlanden (Molenlanden) 
Gemeente Montferland (Montferland) 
Gemeente Montfoort (Montfoort) 
Gemeente Mook en Middelaar (Mook en Middelaar) 

N 
Gemeente Neder-Betuwe (Neder-Betuwe) 
Gemeente Nederweert (Nederweert) 
Gemeente Nieuwegein (Nieuwegein) 
Gemeente Nieuwkoop (Nieuwkoop) 
Gemeente Nijkerk (Nijkerk) 
Gemeente Nijmegen (Nijmegen) 
Gemeente Nissewaard (Nissewaard) 
Gemeente Noardeast-Fryslân (Noardeast-Fryslân) 
Gemeente Noord-Beveland (Noord-Beveland) 
Gemeente Noordenveld (Noordenveld) 
Gemeente Noordoostpolder (Noordoostpolder) 
Gemeente Noordwijk (Noordwijk) 
Gemeente Nuenen c.a. (Nuenen c.a.) 
Gemeente Nunspeet (Nunspeet) 

O 
Gemeente Oegstgeest (Oegstgeest) 
Gemeente Oirschot (Oirschot) 
Gemeente Oisterwijk (Oisterwijk) 
Gemeente Oldambt (Oldambt) 
Gemeente Oldebroek (Oldebroek) 
Gemeente Oldenzaal (Oldenzaal) 
Gemeente Olst-Wijhe (Olst-Wijhe) 
Gemeente Ommen (Ommen) 
Gemeente Oost Gelre (Oost Gelre) 
Gemeente Oosterhout (Oosterhout) 
Gemeente Ooststellingwerf (Ooststellingwerf) 
Gemeente Oostzaan (Oostzaan) 
Gemeente Opmeer (Opmeer) 
Gemeente Opsterland (Opsterland) 
Gemeente Oss (Oss) 
Gemeente Oude IJsselstreek (Oude IJsselstreek) 
Gemeente Ouder-Amstel (Ouder-Amstel) 
Gemeente Oudewater (Oudewater) 
Gemeente Overbetuwe (Overbetuwe) 

P 
Gemeente Papendrecht (Papendrecht) 
Gemeente Peel en Maas (Peel en Maas) 
Gemeente Pekela (Pekela) 
Gemeente Pijnacker-Nootdorp (Pijnacker-Nootdorp) 
Gemeente Purmerend (Purmerend) 
Gemeente Putten (Putten) 

R 
Gemeente Raalte (Raalte) 
Gemeente Reimerswaal (Reimerswaal) 
Gemeente Renkum (Renkum) 
Gemeente Renswoude (Renswoude) 
Gemeente Reusel-De Mierden (Reusel-De Mierden) 
Gemeente Rheden (Rheden) 
Gemeente Rhenen (Rhenen) 
Gemeente Ridderkerk (Ridderkerk) 
Gemeente Rijssen-Holten (Rijssen-Holten) 
Gemeente Rijswijk (Rijswijk) 
Gemeente Roerdalen (Roerdalen) 
Gemeente Roermond (Roermond) 
Gemeente Roosendaal (Roosendaal) 
Gemeente Rotterdam (Rotterdam) 
Gemeente Rozendaal (Rozendaal) 
Gemeente Rucphen (Rucphen) 

S 
Gemeente Schagen (Schagen) 
Gemeente Scherpenzeel (Scherpenzeel) 
Gemeente Schiedam (Schiedam) 
Gemeente Schiermonnikoog (Schiermonnikoog) 
Gemeente Schouwen-Duiveland (Schouwen-Duiveland) 
Gemeente Simpelveld (Simpelveld) 
Gemeente Sint-Michielsgestel (Sint-Michielsgestel) 
Gemeente Sittard-Geleen (Sittard-Geleen) 
Gemeente Sliedrecht (Sliedrecht) 
Gemeente Sluis (Sluis) 
Gemeente Smallingerland (Smallingerland) 
Gemeente Soest (Soest) 
Gemeente Someren (Someren) 
Gemeente Son en Breugel (Son en Breugel) 
Gemeente Stadskanaal (Stadskanaal) 
Gemeente Staphorst (Staphorst) 
Gemeente Stede Broec (Stede Broec) 
Gemeente Steenbergen (Steenbergen) 
Gemeente Steenwijkerland (Steenwijkerland) 
Gemeente Stein (Stein) 
Gemeente Stichtse Vecht (Stichtse Vecht) 
Gemeente Súdwest-Fryslân (Súdwest-Fryslân) 

T 
Gemeente Terneuzen (Terneuzen) 
Gemeente Terschelling (Terschelling) 
Gemeente Texel (Texel) 
Gemeente Teylingen (Teylingen) 
Gemeente Tholen (Tholen) 
Gemeente Tiel (Tiel) 
Gemeente Tilburg (Tilburg) 
Gemeente Tubbergen (Tubbergen) 
Gemeente Twenterand (Twenterand) 
Gemeente Tynaarlo (Tynaarlo) 
Gemeente Tytsjerksteradiel (Tytsjerksteradiel) 

U 
Gemeente Uitgeest (Uitgeest) 
Gemeente Uithoorn (Uithoorn) 
Gemeente Urk (Urk) 
Gemeente Utrecht (Utrecht) 
Gemeente Utrechtse Heuvelrug (Utrechtse Heuvelrug) 

V 
Gemeente Vaals (Vaals) 
Gemeente Valkenburg aan de Geul (Valkenburg aan de Geul) 
Gemeente Valkenswaard (Valkenswaard) 
Gemeente Veendam (Veendam) 
Gemeente Veenendaal (Veenendaal) 
Gemeente Veere (Veere) 
Gemeente Veldhoven (Veldhoven) 
Gemeente Velsen (Velsen) 
Gemeente Venlo (Venlo) 
Gemeente Venray (Venray) 
Gemeente Vijfheerenlanden (Vijfheerenlanden) 
Gemeente Vlaardingen (Vlaardingen) 
Gemeente Vlieland (Vlieland) 
Gemeente Vlissingen (Vlissingen) 
Gemeente Voerendaal (Voerendaal) 
Gemeente Voorschoten (Voorschoten) 
Gemeente Voorst (Voorst) 
Gemeente Vught (Vught) 

W 
Gemeente Waadhoeke (Waadhoeke) 
Gemeente Waalre (Waalre) 
Gemeente Waalwijk (Waalwijk) 
Gemeente Waddinxveen (Waddinxveen) 
Gemeente Wageningen (Wageningen) 
Gemeente Wassenaar (Wassenaar) 
Gemeente Waterland (Waterland) 
Gemeente Weert (Weert) 
Gemeente West Betuwe (West Betuwe) 
Gemeente West Maas en Waal (West Maas en Waal) 
Gemeente Westerkwartier (Westerkwartier) 
Gemeente Westerveld (Westerveld) 
Gemeente Westervoort (Westervoort) 
Gemeente Westerwolde (Westerwolde) 
Gemeente Westland (Westland) 
Gemeente Weststellingwerf (Weststellingwerf) 
Gemeente Westvoorne (Westvoorne) 
Gemeente Wierden (Wierden) 
Gemeente Wijchen (Wijchen) 
Gemeente Wijdemeren (Wijdemeren) 
Gemeente Wijk bij Duurstede (Wijk bij Duurstede) 
Gemeente Winterswijk (Winterswijk) 
Gemeente Woensdrecht (Woensdrecht) 
Gemeente Woerden (Woerden) 
Gemeente Wormerland (Wormerland) 
Gemeente Woudenberg (Woudenberg) 

Z 
Gemeente Zaanstad (Zaanstad) 
Gemeente Zaltbommel (Zaltbommel) 
Gemeente Zandvoort (Zandvoort) 
Gemeente Zeewolde (Zeewolde) 
Gemeente Zeist (Zeist) 
Gemeente Zevenaar (Zevenaar) 
Gemeente Zoetermeer (Zoetermeer) 
Gemeente Zoeterwoude (Zoeterwoude) 
Gemeente Zuidplas (Zuidplas) 
Gemeente Zundert (Zundert) 
Gemeente Zutphen (Zutphen) 
Gemeente Zwartewaterland (Zwartewaterland) 
Gemeente Zwijndrecht (Zwijndrecht) 
Gemeente Zwolle (Zwolle) 

Meer brochures