Gerechtigheid voor ernstig zieke ME/CVS-patiënt

Een sprankje hoop voor andere patiënten

Na een jarenlange strijd met het UWV heeft een ernstig zieke ME/CVS-patiënt uiteindelijk zijn recht op een IVA-uitkering kunnen halen via de Centrale Raad van Beroep; het hoogste beroepsorgaan in Nederland.

Vorig jaar trok deze zaak landelijke aandacht toen de ernstig zieke Almeloër Gert-Jan van Duren (58) in een wensambulance naar de rechtbank werd gereden om persoonlijk zijn beroepszaak tegen het UWV te bepleiten. Ondanks de overduidelijke feiten dat Gert-Jan niet meer beter zou worden en er geen verdere behandeling meer mogelijk was, werd in deze rechtszaak het UWV in het gelijk gesteld en verloor Gert-Jan zijn beroepszaak. Het was een dieptepunt in een al jaren voortslepende beroepszaak.

Eindelijk gerechtigheid

Nu, een jaar later, is hij in het gelijk gesteld door de Centrale Raad van Beroep. De strijd is voorbij. Na de Centrale Raad van Beroep bestaan er verder geen beroepsmogelijkheden meer. Daarmee was dit de laatste kans voor Gert-Jan en het is eindelijk gelukt. Hij heeft nu de erkenning en ontvangt (met terugwerkende kracht) de uitkering waar hij recht op heeft. Beter gaat hij niet meer worden, maar hopelijk kan nu snel de rust terugkeren.

De betekenis van de uitspraak

Wat betekent dit nu voor andere ME-CVS-patiënten? Die vraag werd ons gesteld door de journalist van Tubantia die hier een uitgebreid artikel over schreef. De afgelopen jaren hebben wij regelmatig gepubliceerd over de problemen die ME/CVS-patiënten ondervinden wanneer zij in een UWV-traject terecht komen. Een belangrijk punt in alle klachten is de willekeur waarmee de verzekeringsartsen van het UWV patiënten met ME/CVS beoordelen. Patiënten ervaren het bezoek aan een verzekeringsarts als deelname aan een loterij; je moet het geluk hebben dat je een verzekeringsarts treft die bekend is met ME/CVS, de bijbehorende klachten serieus neemt, deze erkent en vervolgens tot een rechtvaardig en juist oordeel komt. Deze situatie verandert vooralsnog niet en daarmee zien wij de uitspraak als niet veel meer dan een sprankje hoop voor ME/CVS-patiënten. Gelukkig is er echter wel meer.

Beoordelingsprotocol moeilijk objectiveerbare ziekten

Onlangs berichtten wij over de motie van het lid Van Kent waarin hij pleit voor een UWV-protocol waarmee willekeur bij beoordelingen door verzekeringsartsen van het UWV wordt voorkomen. Deze motie is aangenomen door een brede meerderheid in de Tweede Kamer. Zodra dit protocol er is, verwachten wij dat dit een bijdrage zal zijn aan aan het verminderen van de willekeur in beoordelingen. Wij zijn echter voorzichtig, aangezien er de afgelopen jaren weliswaar een hoop is gebeurd en er maar weinig of niets is verandert. We volgen de ontwikkelingen op de voet en met een kritische houding. Wanneer de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep in de hierboven genoemde zaak is gepubliceerd, zullen wij deze bestuderen en erover berichten.

Meer informatie

Vorig jaar hebben wij de brochure ‘Inkomen, werk en ME/CVS’ gepubliceerd. Hierin vind je veel informatie over de regelgeving rondom werk en inkomen en over de beroepsmogelijkheden die er zijn bij beslissingen van het UWV. Je kunt online informatie die hoort bij deze brochure gratis raadplegen of direct de hele brochure bestellen in onze webshop.

Relevante links

Vergelijkbare berichten