MEdium 2024

Sinds 1987 het patiëntentijdschrift van MECVS Nederland 

Vier keer per jaar verschijnt het tijdschrift MEdium voor onze donateurs. Hierin lees je de persoonlijke verhalen en bijzondere prestaties van ME/CVS’ers en hun naasten. Ook delen we informatie over ontwikkelingen in de behandeling van ME/CVS, wetenschappelijk onderzoek en beleid. Daarnaast vind je er vaste rubrieken zoals een puzzel, recensies van boeken en podcasts en nieuws vanuit MECVS Nederland.

Ben je nieuwsgierig en wil je ons steunen of wil je ook dit tijdschrift ontvangen? Word dan donateur en ontvang niet alleen vier keer per jaar het magazine MEdium, maar profiteer ook direct van alle andere voordelen.

MEdium online

Hieronder lees je een korte samenvatting van de belangrijkste artikelen in de jaargang 2024 van MEdium. Ook vind je hier de links naar gerelateerde online informatie en bronnen.

Naast de vaste rubrieken vind je in dit nummer de volgende redactionele artikelen:

Misstanden UWV bij keuringen nog steeds niet opgelost

Dit blijkt uit een nieuw rapport van de Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid dat is aangeboden aan de Vaste Kamercommissie Sociale Zekerheid. In het rapport staan 59 ervaringsverhalen van cliënten met ME/CVS.

Gerelateerde links

Boekrecensie

‘De nervus vagus. Onze innerlijke therapeut. Eerste hulp bij overprikkeling, paniek, angst, trauma en depressie’

Sandra Hintringer
Uitgeverij AnkhHermes, 2023

Gerelateerde links

Wat te doen bij een terugval op vakantie?

Tips Renée Faas

Als een terugval toeslaat, is er de volgende EHBO-tas om overprikkeling te verhelpen: altijd oordoppen, zonnebril, valeriaandruppels en een flesje Bach Rescue Remedy meenemen. Je eigen rustige geluid maken (neuriën), aan iets helends van thuis denken en glimlach tegen jezelf in de spiegel of tegen mensen die je tegenkomt. Denk helpend: ook dit gaat voorbij.

Gerelateerde links

Patiëntencohort en biobank moeten onderzoek ME/CVS vooruit helpen

Zeinab Lalaoui schreef voor MEdium een bijdrage over het onderzoek naar ME/CVS en met name over de (belangrijke) rol van patiënten.

Gerelateerde links

Op jacht naar de horizon

Elly schreef voor MEdium een artikel over de voorbereidingen van haar reis naar Australië. Online schrijft zij de komende weken over haar ervaringen en hoe zij tijdens haar reis om gaat met de gevolgen van ME/CVS. Lees nu al Reizen met een uitdaging’ over haar voorbereidingen op deze onderneming.

Dag en nacht zorgen vanuit liefde

Roos Thijssen sprak in dit tweede deel over mantelzorg en ME/CVS met Petra, moeder en mantelzorger van Sanne.

Gerelateerde links

Webinar onderzoek ME/CVS

Op dinsdag 16 april organiseert het ZonMw rondom het onderzoeksprogramma ME/CVS een webinar voor iedereen die interesse heeft in onderzoek naar ME/CVS of zelf met ME/CVS te maken heeft in het dagelijks leven.

Gerelateerde links

Verschijnt rond 19 juni 2024.

Verschijnt rond 18 september 2024.

Verschijnt rond 18 december 2024.