Op jacht naar de horizon

Reizen met een uitdaging – deel 3: twijfel, angst en overwinning

Auteur: Elly Steffens

Emoties gaan op en neer. Ik heb gedachten als: wat bezielt me? Ga ik hier goed uitkomen? Ik heb al eerder voor grote uitdagingen gestaan. Zou deze te groot blijken? Wat zou jij, lezer met de diagnose ME/CVS, denken als je in mijn schoenen zou staan?

Twijfel

Het is een warboel in me. Daar sta ik, met m’n rode koffertjes, klaar om aan een lange, lange reis te beginnen. Wanneer ik instap bij Steven, vrijwilliger bij ANWB Automaatje, schiet de twijfel omhoog. Of ik heb mijn verstand verloren, of ik geloof dat dit goed komt. Ik denk maar niet meer. Dat lijkt me verstandiger.

Niemand, behalve God en ik, weet wat ik voel. Angst, om zieker te worden, wisselt zich af met hoop. Hoop dat dit goed gaat. In gedachten herhaal ik de woorden die me die hoop gaven: je zult met vreugde uitgaan en door vrede geleid worden. Waar is die blijdschap dan nu?

Alleen

Jij begrijpt ongetwijfeld wat ik bedoel. Jij kent vast ook die momenten waarin je je alleen voelt. Waarin je wilde dat je nooit meer hoefde na te denken over al die keuzes. Het zijn er zoveel. Zoveel momenten op een dag waarin je moet kiezen. Elke activiteit weeg je af tegen de opbrengst. Je wikt en beslist. Ik wil niet meer hoeven nadenken over wat ik doe!

In een flits denk ik aan wat ik geleerd heb. Ik moet juist wel mijn hoofd erbij houden. Mijn denken beïnvloedt mijn gevoelens. Door bewust de gedachten over hoe ik me voel te veranderen kan ik rust brengen in mijn lichaam. Ik grijp de twijfel vast en kijk het even in de ogen. Ja, je mag je onzeker voelen, Elly! Dan gooi ik het resoluut het raam uit.

Keuzes

De keuze is gemaakt. Ik ga op reis. Ik ga dit doen. Een enorme lach breekt door op m’n gezicht. Dit is ze, dit is Elly: een doorzetter! Deze reis zal een aaneenschakeling van overwinningen zijn. Ik zal door diepte- en hoogtepunten gaan. Met die wetenschap ben ik voorbereid om te gaan. Het is immers al de realiteit van elke dag?

Iedere dag en elk moment leef ik doelgericht. Waar ik me eerder liet opjagen door de drang te presteren, is nu een vastberaden kalmte. Ik heb ontdekt dat ik meer innerlijke kracht heb dan eerder. Mijn kracht is in de overgave. In het geloof dat ik van waarde ben. Dankzij deze tijd, een reeks van gebeurtenissen buiten mijn wil om, ben ik gegroeid.

En bedankt!

In de overtuiging dat ook uit deze reis iets moois zal voortkomen ga ik. In iedere stap ligt hoop. Ik kies voor het leven. Mijn lichaam reist mee met mijn geest. Ik ben vrij.

Dank je, ME/CVS, je hebt me gediend. Ik heb van je geleerd. Je was van waarde en hebt me nieuwe inzichten gegeven. Nu mag je gaan.

Elly dagelijks volgen?

Dat kan. Via de app/website Polarsteps kun je haar dagelijks volgen. Je vindt daar ook foto’ en video’s. Volg Elly dus via Polarsteps. Elly is inmiddels ook begonnen met vloggen. Volg haar via haar Youtubekanaal.

Meer afleveringen   

Foto: Elly

Vergelijkbare berichten