Op jacht naar de horizon

Reizen met een uitdaging – deel 2: de voorbereiding

Auteur: Elly Steffens

Gigantisch. Dat is het woord voor de grootte van deze uitdaging. Het gevoel erbij is trots. Ook heb ik afwisselend vreugde en frustratie ervaren. Knaleerlijk wil ik zijn als ik je erover vertel. Zou ik het weer doen? JA! Vandaag: de voorbereidingen zijn getroffen.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Iedere stap minutieus uitdenken. Het filmpje afspelen: wat kan er gebeuren? Je reactie erop bedenken. Deze manier van omgaan met onvoorziene situaties helpt mij. Hulp inschakelen van tevoren. Open zijn over je emoties. Wat verlies je als je dit voorwerk niet zou doen? Juist: jezelf.

Een belletje met reisorganisatie D-Reizen zette de boel in werking. Van het begin tot het eind heeft Angelique de Priester, werkzaam op het kantoor in Veendam, me begeleid. We communiceerden per mail. Dit gaf haar de tijd en gelegenheid om ieder punt dat ik noemde uit te zoeken. En dat waren er nogal wat.

Een reis naar Australië in drie delen in elkaar zetten. Ik wilde overdag reizen en overnachten op de vliegvelden. In haar planning moest Angelique rekening houden met de tijdsverschillen per locatie. Mijn lichaam had rust nodig om zich in te stellen op de klok in steeds een ander werelddeel. Rolstoelbegeleiding en een speciaal dieet stonden ook op mijn lijst. Met toewijding gooide Angelique zich op haar taak.

Vluchtschema

Het duizelde me, toen ik de resultaten zag binnenkomen. Wat knap dat het haar gelukt is, dacht ik. Ieder onderdeel van de reis was weldoordacht. Als eerste vloog ik naar Istanbul. Zo’n drie uur vliegen. Ik wilde de eerste overnachting in Europa. Annen, het dorp in Drenthe waar ik woon, ligt nu eenmaal niet naast Schiphol. De treinreis zal energie kosten, had ik voorzien. Een vrijwilliger van ANWB Automaatje belde ik om me naar het station in Assen te brengen.

Van Istanbul vloog ik naar Kuala Lumpur. Dit was het langste deel van de reis: ruim tien uur vliegen. Angelique had slim bedacht dat ik te vroeg aankwam in Kuala Lumpur om in te checken in een hotel. Ze besprak alvast twee nachten bij Sama Sama Kuala Lumpur Airport Hotel. Zo kon ik op de ochtend van aankomst direct naar mijn kamer om te rusten. Daarna zou ik naar Sydney in Australië vliegen.

Papierwerk

Voor slaapmiddelen of sterke pijnstillers is een Engelstalige medische verklaring of een Schengenverklaring nodig. Dit is belangrijk, omdat deze medicijnen vallen onder de opiumwet. Je ADHD-medicijnen of medicinale cannabis zijn met deze documenten toegestaan op reis naar het buitenland. Hiernaast had ik een Engelse verklaring nodig van mijn zorgverzekering bij Menzis.

Bagage

Ik wil met minimale bagage reizen. Een kleine cabinetrolley is daarvoor prima. Met zorg koos ik lichtgewicht kleding. Vier sets om afwisselend te dragen is genoeg, bedacht ik. Toiletartikelen zijn overal te verkrijgen. Ik hoefde niet eens te proppen op die manier! Een tweede lichtgewicht mini-trolley nam ik mee het vliegtuig in. Dat was het moment waarop de twijfel en spanning toesloegen. Daarover lees je de volgende keer!

Elly dagelijks volgen?

Dat kan. Via de app/website Polarsteps kun je haar dagelijks volgen. Je vindt daar ook foto’ en video’s. Volg Elly dus via Polarsteps. Elly is inmiddels ook begonnen met vloggen. Volg haar via haar Youtubekanaal.

Meer afleveringen   

Foto: Pixabay/Jim

Vergelijkbare berichten